Image

WORKSHOPS

Per workshopronde volg je één workshop. Je kunt zelf kiezen waarin jij je wilt verdiepen. Hieronder vind je een overzicht van thema's  en praktische oplossingen.

Het doel van deze workshop is om het probleem van kleurbepalen inzichtelijk te maken en daar een passende oplossing bij aan te bieden met behulp van het eLAB-systeem. Na deze workshop ben je je ervan bewust welke uitdagingen komen kijken bij het kleurbepalen en hoe eLAB hier in de praktijk toe te passen is om zo tot de juiste kleur te komen.

Cai Verweij, Tandtechnicus en eLab instructor, Kwalident Dental Studio

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Tegen welke problemen je aanloopt bij het kleurbepalen
 • Hoe eLAB hier in een oplossing kan bieden

Bij de ontwikkeling van cariës spelen veel factoren een rol. Deze factoren zijn voor de dentale professie helder en duidelijk, maar hoe breng je dit op een simpele manier over aan kinderen en hun ouders? Tijdens deze workshop worden deze factoren, waaronder bacteriën, speeksel condities en klinische parameters besproken. Aan de hand van enkele casussen wordt aangetoond dat het mogelijk is om ouder en kind bewust te maken en te motiveren om het gedrag in korte tijd te veranderen.

Hanneke de Valk, directeur, Advanced Dental Diagnostics

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Uitleggen van alle factoren die een rol spelen bij cariës aan de patiënt
 • Bacteriën die betrokken zijn bij de ontwikkeling van cariës
 • Alle parameters die in speeksel meetbaar zijn

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het evenement te komen?
"Tijdens dit congres worden de nieuwste ontwikkelingen besproken en getoond. Hiermee kunnen dentale professie de patiënten nog gerichter behandelen."

Dit is een gesponsorde workshop van Sunstar Oral Company International B.V.

  

Oké… infectiepreventie is niet het meest sexy onderwerp binnen de tandheelkunde. Maar, één ding is wél zeker; de praktijk is dat ons werk doorspekt is met infectiepreventie.

Zodra we ’s ochtends de deur binnen lopen begint het al: omkleden (rekening houdend met de persoonlijke hygiëne voorschriften), de kamers opstarten, de stoelen doorspoelen, de thermo uitruimen, het trilbad alvast 10 min laten ontgassen, enz. enz. En aan het eind van de werkdag sluiten we er de praktijk mee af. Niet alleen bij het opstarten en afsluiten van de praktijk, maar bij elke patiënt, behandeling en handeling zijn we zo ongeveer bezig met infectiepreventie. Of beter gesteld, we zouden er mee bezig moeten zijn. En helaas is het ook zeker niet een vrijblijvend onderdeel van de tandheelkundige zorg.

Dussss…. Als het dan toch moet en we er best wel een heel groot deel van de dag mee bezig zijn. Laten we het dan gewoon goed doen en dan ook maar meteen zo efficiënt mogelijk.

Nynke Tymstra, tandarts, Tandartspraktijk Ureterp

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Infectiepreventie aan de stoel
 • Wanneer desinfecteren en wanneer steriliseren?
 • Hoe krijg je iedereen mee? Open communicatie.
 • Waterkwaliteit

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het evenement te komen?
"Het is altijd leuk om te zien dat na een gezellige leerzame congresdag als deze iedereen maandags weer extra gemotiveerd aan de slag gaat."

Zie je er ook altijd tegen op, dat geklieder met alginaat, kokhalzende patiënten, toch weer een luchtbel in je afdruk? Nou dan hebben wij misschien wel de oplossing.
Met de intra-orale scanner maak je digitale afdrukken. Staat er ergens een stukje niet goed op? Scan je dat stukje gewoon nog een keer. Uitgieten hoeft ook niet meer en met 2 klikken op de knop en je scan is verzonden. Je kan hem laten printen of digitaal opslaan in het patiëntendossier (ben je ook nooit meer een model kwijt😊).

Wij geven jullie een korte uitleg over de voordelen van de scanners en hoe je moet scannen. Daarna gaan jullie zelf aan de slag.
En het leukste is dan natuurlijk om daarna je model met een 3D printer uit te printen. Dus hebben we ook een 3D printer om modellen uit te printen.

En eeeeh:  “scan voor je leven”??? Nee, het is eigenlijk “scan voor die mooie prijs”. Jawel: we houden een score bij. Wie scant het snelst en het best. De winnaar kan aan het eind van deze workshop een leuke prijs ophalen en wint daarnaast natuurlijk de eeuwige roem.

Joerd van der Meer, tandarts en UMCG-onderzoeker.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Waarom zou je intra-oraal scannen
 • Hoe moet je intra-oraal scannen
 • Voordelen van intra-oraal scannen
 • Wat je kunt doen met 3 printen
 • Welke 3D printer bij jullie in de praktijk zou kunnen worden gebruikt.

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het evenement te komen?
"Het is toch fantastisch om oud studiegenoten weer te zien. Leerzaam, interactief en gezellig, Wat wil je nog meer?"

Halitose, oftewel een slechte adem, is een veel voorkomend probleem: 90% van de Nederlandse bevolking komt er wel eens mee in contact. In veel gevallen kan dit gemakkelijk verholpen worden maar mensen met dit probleem zijn hier dikwijls niet van op de hoogte.

Het doel van de lezing is om het taboe op Halitose te doorbreken en daarnaast op een interactieve manier te laten zien hoe het probleem bespreekbaar, in veel gevallen makkelijk verholpen en zelfs voorkomen kan worden!

Tineke Visser, rayon manager Cavex & Tara van Gerwen, product manager Cavex

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Waardoor kan Halitose ontstaan
 • Verschillende toepassingen en behandelmethodes
 • Hoe Halitose in veel gevallen verholpen (en voorkomen) kan worden

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het evenement te komen?
"Op de Standbydag leer je veel over nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied en krijg je behalve verdieping van kennis ook praktische tools om direct in de praktijk toe te passen."

Steeds meer kwetsbare ouderen wonen thuis. Hoe zorgen we samen voor een goede mondgezondheid? Met wie, wat en hoe? Ga in deze workshop zelf, samen met collega’s, aan de slag met vragen over de mondzorg voor kwetsbare ouderen. De antwoorden worden besproken en waar nodig aangevuld door de spreekster. Ontvang tips en tricks om direct mee aan de slag te gaan.

Dieni Masman-Kappert, Mondhygiënist/trainer/adviseur, Midomo, namens Dentaid

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Wat is een kwetsbare oudere?
 • Wat kan de tandartsassistent betekenen voor deze doelgroep?
 • Hoe wordt een mondzorgpratijk ‘seniorproof’

In de nieuwe KNMT-richtlijn Tandheelkundige Radiologie van juli 2018 is opgenomen dat tandartsassistenten 1x per 5 jaar minimaal 1 uur nascholing dient te volgen.

In de Edin workshop update röntgenfoto’s maken voor tandartsassistenten komen alle belangrijke onderwerpen aan bod:

 • Eigenschappen van straling
 • Gevaren van straling
 • Bescherming tegen straling
 • Basale anatomie en röntgenanatomie
 • Herkennen van fouten in opname en filmverwerking
 • Gebruik apparatuur

Wanneer je in het bezit bent van een geldig certificaat van de basistraining röntgenfoto’s maken, kan je deelnemen aan deze workshop. Na het volgen van deze workshop ben je toelaatbaar voor de online toets. Na het succesvol afleggen van deze toets kan je voor een bijdrage van € 25,- (vrij van BTW) het certificaat ontvangen, waardoor je voldoet aan de nascholingsverplichting van de richtlijn Tandheelkundige Radiologie.

Deelname aan de workshop op 3 november a.s. is uiteraard gratis.

Mattie Steens,  docent radiologie,  Edin

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?

 • Je kennis van tandheelkundige radiologie is opgefrist;
 • Je kennis van tandheelkundige radiologie up to date is;
 • Je vanaf 5 november 2018 kunt deelnemen aan de online toets waarmee je een certificaat kunt behalen waardoor je voldoet aan de nascholingsverplichting van de richtlijn Tandheelkundige Radiologie.


In een dienstverlenende omgeving als een tandartspraktijk is er een verschil van kennis tussen jou als professional en de cliënt of patiënt.
Communicatie is daarbij essentieel en ligt onder een vergrootglas. Jij als professional hebt tenslotte een kennisvoorsprong op de cliënt.
Een cliënt die jouw oprechte betrokkenheid (h)erkent zal eerder gemotiveerd zijn jouw advies op te volgen.

Het gebrek aan empathisch contact ervaren we echter non-verbaal het sterkst.
De wijze waarop we een boodschap non-verbaal wordt gecodeerd, drukt uit hoe we de ander zien, welk beeld we van de ander hebben, welke plaats in de rangorde we de ander toekennen, of men de ander wel of niet waardeert en hoe warm of koud de relatie is. Jouw lichaamstaal is een boodschapper die zich eerlijker en preciezer uitdrukt dan waar we met taal toe in staat zijn. Non verbaal beïnvloeden vraagt om kennis van de beïnvloedingstechnieken en vaardigheid. In deze workshop komen daarom de 8 belangrijkste non-verbale beïnvloedingstechnieken aan bod, die je meteen handvatten geven voor meer invloed, meer overtuigingskracht, meer volgzaamheid en wederzijds begrip!

Anke van Luyt | trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming bij Maniera