Image
Programma 9 november 2024

Kun je net als wij niet wachten op dé enige echte assistentendag?
Bekijk hier het programma!

08.45 uur

Ontvangst en bezoek Standby Expo

10.00 uur

Voeding, leefstijl en mondgezondheid

Voeding en leefstijl in de mondzorg praktijk: een onderwerp dat voor langere tijd onderbelicht was, maar tegenwoordig steeds belangrijker wordt. Het doel? De patiënt helpen naar een schone mond en gezond tandvlees voor een zo goed mogelijke gezondheid en een fit lichaam. Om dit doel te bereiken wil je alle middelen die je hebt inzetten zodat je de patiënt zo goed mogelijk kunt begeleiden en adviseren. Dat voeding daar een bijzonder grote rol in kan spelen wordt steeds duidelijker. Oergezonde mond geeft je tijdens deze unieke lezing relevante informatie over het belang van voeding en leefstijl in de mondzorg praktijk.

Tijdens de lezing worden de volgende punten besproken:

  • De relatie van de mond binnen het immuunsysteem
  • Waarom voeding thuishoort in de mondzorg praktijk
  • De invloed van voeding op het immuunsysteem, gingivitis en parodontitis
  • Vetten en koolhydraten in de praktijk
Yvonne Kort & Louise Witteman, mondhygiënist & diëtist, oprichters van Oergezondemond.nl
10.40 uur

Integrale tandheelkunde – de relatie tussen mond en lichaam

Het klinkt soms een beetje cliché, maar alle onderdelen van je lichaam zijn met elkaar verbonden. En toch zien we in de tandheelkundige gezondheidszorg vaak dat een ‘comprehensive’, integrale visie ontbreekt. Integraal denken betekent dat we niet alleen naar de tanden, kiezen, tandvlees en mond kijken, maar naar de algehele gezondheid. Wie veel groente en fruit eet, veel beweegt, niet rookt en matig tot geen alcohol drinkt, loopt minder risico op aandoeningen en ziektes. Dat geldt voor heel je lijf, dus ook je gebit. Maar zelfs als je op je gezondheid let, kunnen lichamelijke klachten toch een effect hebben op je gebit. En andersom.

Tijdens deze lezing maak je kennis met integrale tandheelkunde. Je leert een aantal basisbegrippen en gedachten, en afwijkingen in het gebit te herkennen en te koppelen aan eventuele algehele medische problematiek.

Jasper Thoolen, tandarts

11.25 uur

Lunchpauze en bezoek Standby Expo

12.45 uur

Kaak- en mondziektes: de rol van de assistent

Met enige regelmaat krijg je in de dagelijkse praktijk te maken met een patiënt met aandoening in of rondom de mond. Welke verschillende kaak- en mondziektes zijn er? Welke zijn het meest voorkomend? En nog belangrijker: welke rol kan jij als tandarts-, preventie- en/of orthodontie assistente hierbij betekenen?

Na het volgen van deze lezing krijg je antwoord op bovenstaande vragen. Je leert symptomen te herkennen en jouw kennis over kaak- en mondziektes te vergroten.

Auke van Mierlo, MKA-chirurg, MUMC

13.25 uur

Omgaan met angstige patiënten

Binnenkort volgt meer informatie over deze lezing.

Binnenkort volgt naam spreker

14.05 uur
Middagpauze en bezoek Standby Expo
14.45 uur

Hoe kun jij de motivatie van de patiënt vergroten?

Patiënten motiveren om goed voor hun eigen mond te zorgen. Dat lijkt heel simpel, maar veel mondzorgverleners voelen dagelijks frustratie als hun adviezen door patiënten niet worden opgevolgd. Denk maar aan die puber in je stoel die het niet voor elkaar krijgt om beter te poetsen. Of aan die ene patiënt die steeds terugkomt met ontstoken tandvlees bij haar brug omdat ze vergeet dagelijks te ragen. Terwijl je opnieuw je adviezen herhaalt, weet je eigenlijk al dat je deze patiënten de volgende keer met exact dezelfde problemen ziet.

Hoe krijg je jouw patiënten zo ver dat ze de adviezen opvolgen en hun gedrag veranderen? En dan niet voor een week of 2, maar voor langere termijn. Dat ze begrijpen dat ze het niet ‘voor de tandarts’ doen, maar voor zichzelf. Díe snaar wil je raken.

Deze lezing geeft je inzicht en handvatten om de motivatie van de patiënt te vergroten en hun gedrag te veranderen. Intrinsieke motivatie is een belangrijke voorspeller van toekomstig (lange termijn) gedrag en staat daarom centraal.

Stijn van Merendonk, expert in Motivational Interviewing

15.45 uur

De kracht van een gastvrije tandartspraktijk

Ben jij zelf weleens patiënt? Dan weet je waarom gastvrijheid in de zorg belangrijk is. Gastvrij werken is niet voorbehouden aan hotels of restaurants. Integendeel! Juist in de zorg is het essentieel om iedere patiënt met oprechte aandacht te benaderen en het gevoel te geven dat zij/hij welkom en veilig is.
In de praktijk, de waan van iedere dag en onder druk van onze volle agenda’s ‘vergeten’ we soms hoe belangrijk hartelijkheid is. En wat gastvrij werken oplevert. Voor de patiënt, voor de praktijk maar vooral ook voor onszelf! Alle reden dus om eens bij stil te staan bij iets wat misschien wel heel vanzelfsprekend lijkt, maar stiekem vaak best moeilijk is.

In deze interactieve lezing gaat Pauline Sterenborg dieper in op het thema ‘gastvrijheid in de tandartspraktijk’. Wat is het precies? Waarom is het belangrijk? En hoe ben jij gastvrij in jouw praktijk? Je krijgt praktische tips en handvatten die je direct in je eigen praktijk kunt toepassen.

Pauline Sterenborg, tandarts, trainer en coach, Gastvrijheid in Bedrijf

16.30 uur

Einde programma