Image
Programma 5 november 2022

Kun je net als wij niet wachten op dé enige echte assistentendag?
Bekijk hier het programma!

09.00 uur

Ontvangst, bezoek aan standby expo

10.15 uur

Lachgas bij de tandarts of mondhygiënist: wat kun je ermee?
Veel patiënten hebben angst voor de tandarts of mondhygiënist. Meestal is die angst te verminderen met gewone ‘anti-angsttechnieken’. Soms niet. En wat dan? Vaak wordt de patiënt dan verwezen. Zou het niet veel fijner zijn als jullie andere behandelmogelijkheden hebben, waardoor je je patiënt zelf kunt helpen? Zoals lachgas: een veilig middel, dat snel in- en uitgewerkt is. De meeste patiënten kunnen met lachgas behandeld worden. Ook als iemand door een verhoogde kokhalsneiging moeite heeft zich te laten behandelen, kan lachgas helpen.

Dyonne Broers, Bestuurder bij Huisartsenposten Rijnland, voorheen tandarts en directeur bij ACTA

11.00 uur

Agressie de baas - grensoverschrijdend gedrag in de praktijk
Wat te doen als een patiënt de rekening te hoog vindt en jou dit verwijt? Hoe ga je om met iemand die jou op een intimiderende manier benadert en tot slot je heftig aanspreekt, gaat schreeuwen waar anderen bij zijn? ‘Wij gaan hier niet staan wachten! Als jij zo doorgaat heb ik mezelf niet meer in de hand!’ Wellicht herken je dit soort situaties of iets dat daarop lijkt. Als het grensoverschrijdend gedrag is heeft als snel zijn weerslag op je als mens, maar kan ook op het team. Hoe kan je een dergelijke situatie ‘de baas’ worden? In deze lezing geven we je inzicht in hoe je ruimte kan creëren, overzicht houden en invloed uitoefenen. Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag snel en hoe stuur je een dergelijk gesprek als het uit de hand loopt. Word de agressieve situatie de baas!

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

• Herkennen verschillende vormen grensoverschrijdend gedrag
• Wel en niet doen bij agressie
• Sturen van het gesprek

Ina Giessen, trainer Nobbe Mieras trainingen

11.45 uur

Lunchpauze en bezoek Standbyexpo

13.00 uur

Gezond werken kun je léren!
Vrijwel iedere tandartsassistente ervaart wel lichamelijke klachten door het werk. Vaak is niet helder hoe dit opgelost moet worden. Ergonomische informatie die voorhanden is, is vaak tegenstrijdig. Hoe los je dit dan structureel op?
Alle kennis voor een gezonde werkwijze bij tandartsassistenten is al lang bekend. Niks mag meer in de weg staan voor een gezonde werkwijze, we mogen afrekenen met het feit dat we accepteren dat pijn en vermoeidheid een onderdeel van dit werk zijn. In deze interactieve quiz bespreken we enkele belangrijke praktische maatregelen om het jezelf gemakkelijker te maken tijdens je werk. Voorzien van achtergrondinformatie wat je helpt om situaties te beoordelen bij collega’s en bij jezelf.

  • Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?
  • Wat kan ik concreet doen om gemakkelijker goed te zitten tijdens mijn werk;
  • Waarom bewegen tijdens en na mijn werk zo ontzettend belangrijk is;
  • Basale kennis van ergonomische richtlijnen: binnen welk kader werken mijn collega’s en ik gezond?

Jacqueline Bos ergonoom/bedrijfsoefentherapeut, BBO-ergo BV

13.50 uur

Wie is wie in de forensische odontologie?
Tijdens deze lezing ontdek je wat het werk van een tandarts die ‘gespecialiseerd’ is in de forensische odontologie inhoudt. Waaruit bestaan zijn werkzaamheden, wanneer voert hij die uit en in welke omstandigheden? Willem Sedee geeft je een kijkje in de inzet van het werk van een forenisch odontoloog als single uitvoerder en in teamverband. Daarnaast biedt hij inzicht in wat jouw rol is bij het verwerken van deze gegevens in de praktijk en wat je moet doen wanneer deze gegevens worden opgevraagd door de politie.

Willem Sedee, tandarts, forensisch odontoloog, tandheelkundig centrum Hanevoet, Eindhoven

14.35 uur
Middagpauze en bezoek Standby expo
15.15 uur

Inspirerende bijdrage door Leco van Zadelhoff
Leco vertelt over zijn visie over beauty en wat tanden daar aan toe kunnen voegen (voor zowel mannen als vrouwen). Daarnaast praat hij je bij over de trends in uiterlijk, tips voor de feestdagen en niet te vergeten de how-to’s.

Leco van Zadelhoff, LecoLook 

16.15 uur

Einde programma

*Programma onder voorbehoud van wijzigingen